Czynniki rokownicze po złamaniu bliższego końca kości udowej u kobiet z osteoporozą pomenopauzalną - Marcinkowska, Michalina; Horst-Sikorska, Wanda; Wawrzyniak, Anna; Dytfeld, Joanna; Hasan, Kawa Ismail; Słowiński, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : Złamanie bliższego końca kości udowej (b.k.k.u.) stanowi najgroźniejsze powikłanie osteoporozy powiązane z dużą śmiertelnością i przejściową lub trwałą utratą sprawności i niezależności. Cel pracy : W pracy poszukiwano czynników, które wpływają na lepsze rokowania pacjentów dotkniętych złamaniem b.k.k.u. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono w grupie 120 kobiet w wieku pomenopauzalnym (średnia wieku 76,3 roku), leczonych operacyjnie z powodu złamania b.k.k.u. W czasie hospitalizacji, miesiąc i 12 miesięcy po zdarzeniu przeprowadzono ankietę oceniającą sprawność, niezależność i styl życia przed wypadkiem i po nim. Oceniano czas wdrożenia leczenia zabiegowego oraz farmakoterapię. Wyniki : W trakcie 12-miesięcznej obserwacji zmarło 25 kobiet (20,8%). Przed złamaniem 39 kobiet przyjmowało wapno i witaminę D3, a po złamaniu 67. Przed urazem 10 osób stosowało bisfosfoniany, po złamaniu u 5 nowych pacjentek wdrożono terapię antyresorpcyjną, a kontynuowały ją chore, które wcześniej ją przyjmowały (2 zmarły). Grupę A stanowiło 95 kobiet, które przeżyły obserwację, grupę B 25 pacjentek, które zmarły (25 osób). Wysoką aktywność przed złamaniem deklarowało 85% z grupy A vs 16% z grupy B. Pełną niezależność przed złamaniem zgłaszało 95% z grupy A wobec 72% z grupy B. Samotnie przed urazem mieszkało 33% chorych z grupy A i 47% z B. Pacjentki z grupy A miały szybciej wdrażane leczenie operacyjne. Wnioski : 1. Złamanie b.k.k.u. mimo zastosowania leczenia zabiegowego nadal obarczone jest dużym ryzykiem zgonu. 2. Szybkość interwencji chirurgicznej po złamaniu b.k.k.u. ma wpływ na lepsze rokowanie. 3. W Polsce farmakoterapia osteoporozy jawnej klinicznie podejmowana jest zdecydowanie zbyt rzadko. 4. Duża aktywność fizyczna, samodzielność oraz mieszkanie z bliskimi wpływają korzystnie na rokowanie.