Ocena wykonywania profilaktycznych badań cytologicznych przez kobiety w okresie okołomenopauzalnym - Bakalczuk, Grzegorz; Wdowiak, Artur; Lewicka, Magdalena; Bąk, Magdalena; Bakalczuk, Szymon; Kanadys, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : W Polsce wśród nowotworów złośliwych narządu płciowego kobiety rak szyjki macicy zajmuje drugie miejsce pod względem częstości występowania. Podstawowym badaniem przesiewowym w diagnostyce, profilaktyce i wczesnym wykrywaniu raka szyjki macicy jest badanie cytologiczne. Wykonanie badania cytologicznego skutecznie zmniejsza zachorowalność i umieralność kobiet na ten typ nowotworu. Cel pracy : Celem pracy było dokonanie oceny wykonywania badania cytologicznego przez kobiety. Materiał i metody : Badaniami objęto 200 losowo wybranych mieszkanek województwa lubelskiego. Badania przeprowadzono z zastosowaniem kwestionariusza ankiety własnego autorstwa, opracowanego dla potrzeb niniejszej pracy. Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej. Przyjęto 5-procentowe ryzyko błędu wnioskowania, p < 0,05 uznano za istotne statystycznie. Wyniki : Z przeprowadzonych badań wynika, że 43% kobiet zgłasza się regularnie na profilaktyczne badanie cytologiczne, natomiast 57% nie zgłasza się regularnie na badanie cytologiczne. Wśród 200 (100%) badanych kobiet 65 (32,5%) wykonało badanie cytologiczne ok. 2 lata temu, z kolei 22 (11%) badane kobiety nie pamiętają, kiedy ostatnio wykonywały badanie cytologiczne, a 43 (21,5%) podały, że nie wykonują badania cytologicznego. Wnioski : Personel medyczny powinien podjąć działania zmierzające do wzrostu świadomości kobiet w kwestii konieczności regularnego zgłaszania się na wizyty do lekarza ginekologa. Istnieje potrzeba edukacji kobiet w wieku 46–50 lat i w wieku powyżej 60 lat oraz mających wykształcenie podstawowe dotyczącej wykonywania profilaktycznych badań cytologicznych.