Ukryte nietrzymanie moczu u pacjentek z zaburzeniami statyki narządu rodnego w postaci wypadania przedniej ściany pochwy - Jędrzejczyk, Sławomir; Rutkowska, Beata; Wieczorek, Marek; Stetkiewicz, Tomasz; Lau, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Zaburzenia statyki narządu rodnego powodują dolegliwości głównie ze strony dolnego odcinka dróg moczowych. Najczęściej pacjentki cierpią na wysiłkowy, naglący bądź mieszany typ nietrzymania moczu. Często objawy nietrzymania moczu pojawiają się po operacyjnej korekcji zaburzeń statyki narządu rodnego. Częstość wystąpienia wysiłkowego nietrzymania moczu po operacjach zaburzeń statyki narządu rodnego u pacjentek z zaawansowanym stopniem wypadania narządu rodnego ( pelvic organ prolapse – POP), które dotąd trzymały mocz, ocenia się na 11–22%. Cel pracy : Ocena częstości występowania ukrytego nietrzymania moczu (UNM) diagnozowanego przedoperacyjnie u pacjentek z wypadaniem przedniej ściany pochwy; ocena częstości wystąpienia wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) po operacji wypadania przedniej ściany pochwy u pacjentek z rozpoznanym przedoperacyjnie UNM; ocena porównawcza wybranych parametrów urodynamicznych u pacjentek przed operacją i po operacji wypadania przedniej ściany pochwy. Materiał i metody : Grupę badaną stanowiły 33 pacjentki w wieku 41–76 lat operowane od marca 2008 r. do października 2009 r. z powodu wypadania przedniej ściany pochwy na Oddziale Ginekologii Operacyjnej i Zachowawczej IV Szpitala Miejskiego im dr. H. Jordana w Łodzi. Pacjentki te nie zgłaszały cech wysiłkowego nietrzymania moczu przed operacją. Ankietę, badanie uroginekologiczne oraz pełnoprofilowe badania urodynamiczne przeprowadzono przedoperacyjnie oraz 3 miesiące po zabiegu. Wyniki : Ukryte nietrzymanie moczu rozpoznano przedoperacyjnie w 11 przypadkach (33,36%). Po operacji WNM rozpoznano łącznie u 6 (54,54%) spośród 11 chorych. U 5 pacjentek (45,45%) spośród analizowanej 11-osobowej grupy nie wystąpiły żadne zaburzenia dolnego odcinka dróg moczowych. Różnice pomiędzy średnimi parametrów C (podatność pęcherza moczowego) i Q max (szybkość maksymalnego przepływu) w badaniu urodynamicznym wykonanym przed operacją i po niej są istotne statystycznie. Wnioski : Wysiłkowe nietrzymanie moczu często występuje w postaci ukrytej u pacjentek z zaburzeniami statyki narządu rodnego, a operacyjna korekcja zaburzeń statyki u tych pacjentek wiąże się z dużym odsetkiem wystąpienia WNM po operacji. Operacja wypadania przedniej ściany pochwy poprawia podatność pęcherza moczowego.