Konsekwencje endometriozy w menopauzie - Szubert, Maria; Suzin, Jacek; Kowalczyk-Amico, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
U kobiet w okresie menopauzy rozpoznaje się średnio 2–5% przypadków endometriozy. Choroba może pojawić się de novo lub istnieć jako tzw. choroba resztkowa. W związku z istniejącą lub przebytą endometriozą w menopauzie mogą wystąpić dolegliwości bólowe miednicy mniejszej powodowane zrostami, ryzyko nawrotu choroby przy ekspozycji na estrogeny egzogenne lub endogenne, złośliwienie zmian. W artykule zaprezentowano podłoże patogenetyczne istnienia zmian endometrialnych w menopauzie oraz najnowsze dane z badań genetycznych dotyczących przemiany nowotworowej ognisk endometrialnych.