Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Do najczęściej spotykanych chorób tarczycy w okresie ciąży należy niedoczynność – zarówno jawna, jak i subkliniczna. Nadczynność tarczycy w ciąży jest spotykana rzadziej. Choroby tarczycy w ciąży mają związek z wieloma powikłaniami położniczymi. Nadczynność tarczycy w ciąży zazwyczaj powodowana jest chorobą Gravesa-Basedowa, a ta wiąże się z częstszym występowaniem następujących powikłań ciążowych: poronienia, przedwczesne oddzielenie łożyska, płodowa nadczynność tarczycy, stan przedrzucawkowy i poród przedwczesny. Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy u kobiet w wieku reprodukcyjnym i w ciąży jest proces zapalny o charakterze autoimmunologicznym. Niedoczynność tarczycy w ciąży jest uznawana za przyczynę wzrostu ryzyka wystąpienia wielu powikłań, takich jak: poronienie, przedwczesne oddzielenie łożyska, powikłania w okresie noworodkowym czy obniżenie ilorazu inteligencji u potomstwa. Zarówno subkliniczna, jak i jawna niedoczynność tarczycy w ciąży wymaga leczenia lewotyroksyną.