Inhibitory refluksu – nowa metoda leczenia farmakologicznego choroby refluksowej przełyku - Jurkowska, Grażyna; Świdnicka-Siergiejko, Agnieszka; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Kontrola częstości występowania przemijających relaksacji dolnego zwieracza przełyku ( transient lower esophgaeal relaxations – TLESR) jest najistotniejszym celem leczenia opornej choroby refluksowej przełyku. Występowanie TLESR stanowi główny mechanizm powstawania wszystkich typów refluksu. Aktualnie badane leki wpływające na redukcję występowania TLESR nazwano inhibitorami refluksu. Wśród nich najbardziej obiecujące wydają się agoniści receptora GABA B oraz antagoniści receptora 5 mGlu. Zmniejszają one liczbę refluksów i objawy związane z refluksem. Wydaje się, że oporna na leczenie choroba refluksowa przełyku jest potencjalnym wskazaniem do zastosowania inhibitorów refluksu jako terapii uzupełniającej w połączeniu z inhibitorem pompy protonowej. Przyszłe badania określą zapewne bezpieczeństwo i tolerancję tej nowej metody terapii antyrefluksowej.