Guzkowy przerost limfoidalny w jelicie grubym - Koulaouzidis, Anastasios; Madalinski, Mariusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Rozlany guzkowy przerost limfoidalny ( diffuse nodular lymphoid hyperplasia – DNLH) jest rzadką zmianą przewodu pokarmowego u dorosłych. Charakteryzuje się występowaniem licznych drobnych polipów równomiernie rozproszonych w zajętym segmencie jelita, będących pobudzonymi, powiększonymi grudkami chłonnymi. Zwykle jest on rozpoznawany w jelicie cienkim. W pracy przedstawiono rzadko diagnozowany DNLH w jelicie grubym (obejmujący jelito od wstępnicy do zstępnicy) u kobiety cierpiącej z powodu zaparcia stolca. Może on imitować zespoły polipowatości jelita grubego i dlatego sprawia trudności diagnostyczne.