Wrośnięcie PEG (buried bumper syndrome) – rzadkie powikłanie przezskórnej gastrostomii endoskopowej - Borkowska, Anna; Jankowska, Agnieszka; Szlagatys-Sidorkiewicz, Agnieszka; Landowski, Piotr; Kamińska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Gastrostomia jest optymalną drogą podawania pokarmu pacjentom, którzy nie mogą być żywieni doustnie. Endoskopowe wyłonienie przetoki, a następnie jej utrzymanie jest stosunkowo bezpieczne, jednak może być obarczone wystąpieniem powikłań. Jednym z nich jest wrośnięcie wewnętrznego talerzyka zgłębnika gastrostomijnego w ścianę żołądka. W niniejszym artykule przedstawiono opis tego powikłania u 3-letniego chłopca.