Ocena wydolności oddechowej chorych kwalifikowanych do operacji na aorcie brzusznej - Berwecki, Arkadiusz; Janusz, Mariusz; Ridan, Tomasz; Berwecka, Małgorzata; Spannbauer, Anna; Cencora, Andrzej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp: Operacje w obrębie aorty brzusznej stanowią znaczące obciążenie dla organizmu chorego, dlatego duże znaczenie dla wyników leczenia ma właściwa ocena ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Cel pracy: Celem prezentowanych badań było określenie poziomu wydolności oddechowej przed planowymi operacjami u chorych z tętniakami aorty brzusznej (TAB) w porównaniu z chorymi z zespołem Leriche’a (ZL). Ponadto postawiono sobie za cel zbadanie częstości występowania przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w dwóch analizowanych grupach chorych. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono z udziałem 105 mężczyzn zgłaszających się kolejno do planowych zabiegów na Oddziale Chirurgii Naczyń i Angiologii Szpitala Zakonu Bonifratrów w Krakowie. Chorych podzielono na dwie grupy: pierwszą stanowili chorzy z TAB (n = 66), drugą pacjenci z ZL (n = 39). W wywiadzie zwracano uwagę na dane dokumentujące u badanego przewlekłe schorzenia układu oddechowego. U analizowanych chorych oceniano masę ciała i wzrost, a następnie obliczano wskaźnik masy ciała ( body mass index – BMI). Okres palenia tytoniu był kalkulowany jako paczkolata. U badanych oceniono wydolność oddechową na podstawie wybranych wskaźników badania spirometrycznego. Wyniki: U 31,8% chorych z TAB oraz u 10,3% chorych z ZL stwierdzono POChP. Różnica była istotna statystycznie. Średnie wartości większości wskaźników spirometrycznych nie różniły się w analizowanych grupach chorych. Dowiedziono, że różnica występuje jedynie w przypadku wskaźnika Tiffeneau, który był wyższy w grupie chorych z ZL (p = 0,004). Wnioski : Stwierdzono, że większość chorych kwalifikowanych do planowych operacji w obrębie aorty brzusznej ma zaniżone wyniki badania spirometrycznego w porównaniu z normą (80%). Wyniki badania spirometrycznego nie różniły się statystycznie w grupach chorych z ZL i z TAB oprócz wskaźnika Tiffeneau, który był wyższy u chorych z ZL. Wskaźnik ten pozwala na rozpoznanie POChP. Ponadto zaobserwowano większą częstość występowania POChP u chorych z tętniakami aorty brzusznej, w porównaniu z chorymi z ZL. Takie wyniki mogą sugerować, że chorzy ci wymagają nadzwyczajnej przedoperacyjnej opieki dotyczącej układu oddechowego.