Nie kijem, to pałką – rozmowa z Maciejem Hamankiewiczem - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
– Jeśli lekarz wybierze terapię tanią i mniej skuteczną, grozi mu walka ze swoim sumieniem, a następnie proces za niewłaściwe leczenie. Jeśli drogą i skuteczną – kara nałożona przez NFZ. Nie kijem, to pałką – mówi Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.