Zaczadzenie rynkiem - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Podstawowym dylematem, który ciągle nie znalazł rozstrzygnięcia, jest podejście do systemu opieki zdrowotnej w Polsce w sposób czysto rynkowy w opozycji do podejścia zaopatrzeniowego, gdzie mechanizmy rynkowe mają tylko charakter proefektywnościowy. Nie ukrywam, że bliżej mi jest do tego drugiego modelu.