Bez bólu, cz. I - Machała, Waldemar (Menedżer Zdrowia, 2012)
Postęp cywilizacyjny nie oszczędza żadnej dziedziny życia, również w anestezjologii miejsce dotychczasowych technik i używanych w nich leków zajmują nowe. Nie oznacza to jednak, że ktokolwiek jest upoważniony do nazywania dotychczas wykonywanych znieczuleń anestezjami starymi czy nienowoczesnymi, pod warunkiem wszakże, że wykonujący znieczulenie anestezjolog nie dysponuje innymi, nowoczesnymi środkami.