Sabotażyści - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2012)
Jednym ze skutków Rewolucji Październikowej były zmiany w gospodarce. Zrezygnowano z wolnego rynku, upaństwowiono środki produkcji, wprowadzono bezpośrednie kierowanie każdym zakładem pracy przez państwowo – partyjny aparat. Jednym ze zwyczajów tamtej epoki w ZSRR było zrzucanie winy za swoje działania na sabotażystów. Zwyczaj ten spodobał się NFZ i innym odpowiedzialnym za ochronę zdrowia.