Risk of neoplasms in acromegaly [Polish version: Ryzyko rozwoju nowotworów w akromegalii p. 118] - Ruchała, Marek; Szczepanek-Parulska, Ewelina; Fularz, Maciej; Woliński, Kosma (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
Akromegalia jest chorobą przewlekłą spowodowaną nadmiernym wydzielaniem hormonu wzrostu ( growth hormone – GH) i wtórnie insulinopodobnego czynnika wzrostu typu 1 ( insulin-like growth factor 1 – IGF-1). Nieleczona skraca przewidywany czas życia chorych, prowadząc do szeregu powikłań; za jedno z ważniejszych uważa się wzrost ryzyka nowotworzenia. Praca stanowi przegląd publikacji poruszających kwestię ryzyka powstawania nowotworów, zarówno łagodnych, jak i złośliwych, u pacjentów z akromegalią. Choć pozostaje ona przedmiotem kontrowersji, szereg badań wskazuje na zwiększoną częstość nowotworzenia, zwłaszcza w obrębie jelita grubego i tarczycy. Wiele publikacji zwraca także uwagę na szczególnie duże ryzyko wystąpienia tych powikłań u chorych z długotrwale nieleczoną chorobą i dużymi stężeniami GH i IGF-1, co wskazuje na wagę możliwie szybkiego rozpoznania choroby i wdrożenia skutecznego leczenia.