Matrix NFZ - Adamska-Golińska, Natalia; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Jak wzorem Alicji z powieści Lewisa Carrolla przejść na drugą stronę lustra? Wystarczy wejść na stronę www.nfz.gov.pl, przeczytać kilka komunikatów, zamknąć oczy, spróbować wyobrazić sobie, co mieli na myśli ich autorzy, w jakim świecie żyją – by ujrzeć to, co muszą widzieć oni: świat pełen Białych Królików, Kapeluszników, królowych ochoczo żądających „ściąć mu głowę”, Żółwicieli i Gryfonów. Świat oderwany od realiów, tak samo jak świat, w którym żyli członkowie KC PZPR (Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej). Dla tych, którzy wolą język młodzieżowy: czysty Matrix.