Wstrząs kliniczny - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Mleko się rozlało. Marek Ziętek, rektor Akademii Medycznej we Wrocławiu, zapowiada: – Będę komercjalizował należące do akademii szpitale kliniczne, bo muszę chronić uczelnię. Nie jesteśmy w stanie płacić za zobowiązania klinik. Lawina ruszy, w ślady Ziętka pójdą najprawdopodobniej kolejni rektorzy uczelni medycznych. Szpitale kliniczne w Polsce zmienią właścicieli. Kto nimi zostanie?