Zbyt duże ryzyko zawodowe - Marklowska-Dzierżak, Mariola (Menedżer Zdrowia, 2012)
Codziennie w polskich szpitalach dochodzi co najmniej do stu zakłuć igłami i innymi ostrymi narzędziami medycznymi. Pracownicy medyczni narażają się na zakażenia wirusami zapalenia wątroby, HIV i innymi groźnymi patogenami, ale tylko co piąty z nich komuś to zgłasza. Epidemiolodzy mają nadzieję, że sytuacja się poprawi wskutek implementacji dyrektywy unijnej.