Polowanie na polskiego doktora - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2012)
Co tydzień w prasie specjalistycznej ukazuje się kilkadziesiąt ogłoszeń niemieckich szpitali poszukujących w Polsce lekarzy chętnych do pracy w RFN. Poszukiwani są specjaliści oraz lekarze w trakcie specjalizacji ze wszystkich dziedzin medycyny, w tym z chorób wewnętrznych, psychiatrii, neurologii, anestezjologii, radiologii… Kliniki niemieckie chwalą się i kuszą naszych lekarzy nowoczesnym wyposażeniem, współfinansowanymi szkoleniami, świetnymi warunkami i elastycznym czasem pracy, podają nawet wynagrodzenie: 3700 – 4800 euro brutto.