Białe, czyli czarne - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Jednym z gorących tematów w polskim systemie ochrony zdrowia jest partycypowanie obywateli w finansowaniu świadczeń zdrowotnych, czyli tzw. współpłacenie. A przecież ono w Polsce już od dawna istnieje. Po wprowadzeniu ustawy refundacyjnej wskaźnik udziału pacjenta w kosztach zakupu leków w Polsce wzrósł z 34 proc. do 38 proc. i jest najwyższy w Europie. Sposoby nieformalnego przymuszania pacjentów do współpłacenia można wyliczać w nieskończoność.