System z zaćmą - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2012)
Polska znajduje się w czołówce europejskiej pod względem liczby lekarzy okulistów na milion mieszkańców, ale wciąż jest w ogonie Europy, jeśli chodzi o usuwanie zaćmy. Autorzy raportu „Dostęp do opieki okulistycznej w Polsce” doszli do nieco zaskakujących wniosków. Uważają, że Narodowy Fundusz Zdrowia za wysoko wycenia operacje usunięcia zaćmy i hospitalizacje zachowawcze w zakresie okulistyki.