Mój kawałek tortu - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2012)
W ostatnich dwóch latach liczba badań klinicznych na świecie zmniejszyła się średnio o 10 proc., głównie kosztem Stanów Zjednoczonych i krajów Europy Zachodniej. Nasz region wciąż należy do rynków rozwijających się, ale w Polsce w ubiegłym roku zanotowaliśmy jedynie procentowy wzrost. Ten rok z pewnością nie będzie lepszy, do czego przyczynią się zmiany przepisów, a szczególnie wymóg składania wraz z wnioskiem o wydanie pozwolenia na rozpoczęcie badania klinicznego podpisanych umów. Jak zatem z coraz mniejszego tortu wykroić sobie odpowiedni kawałek?