Leczenie obrzęku plamki w przebiegu retinopatii cukrzycowej i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Stankiewicz, Andrzej; Spyra, Mariusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Obrzęk plamki ( macular edema – ME) to poważne powikłanie okulistyczne retinopatii cukrzycowej ( diabetic retinopathy – DR) i wysiękowego zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem ( age-related macular degeneration – AMD), mogące doprowadzić do znacznego osłabienia widzenia, a nawet do praktycznej ślepoty. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego postępowania terapeutycznego w obrzęku plamki, aby ochronić dobre widzenie pacjenta. Obecnym trendem w leczeniu obrzęku plamki w DR i AMD jest prowadzenie terapii przeciwko naczyniowemu czynnikowi wzrostu śródbłonka (anty-VEGF; vascular endothelial growth factor ) w postaci iniekcji doszklistkowych, które wcześnie zastosowane zatrzymują proces chorobowy i dają poprawę widzenia.