Otyłość i zespół metaboliczny a życie intymne i płodność - Bar-Andziak, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Omówiono krótko podstawowe procesy związane z nadmierną ekspresją czynności adipocytów u osób otyłych i z zespołem metabolicznym (ZM). Zaburzony metabolizm steroidów płciowych, zmieniona aktywność czynników prozapalnych adipokin, a szczególnie insulinooporność mają u osób obu płci niekorzystny wpływ na układ rozrodczy: proces dojrzewania, późniejszą funkcję gonad, płodność i życie seksualne. Znaczna otyłość (OT) u kobiety ciężarnej zwiększa ryzyko powikłań podczas ciąży i po porodzie u matki i dziecka. Modyfikacja stylu życia i inne metody zmniejszenia zawartości tkanki tłuszczowej mogą zmniejszać nasilenie wszystkich wymienionych zaburzeń.