Od miażdżycy do zdarzeń sercowo-naczyniowych – interwencja u dzieci i młodzieży z nadciśnieniem tętniczym - Bryl, Wiesław; Hoffmann, Karolina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Miażdżyca może się rozpoczynać już w wieku rozwojowym. Późniejsze powikłania sercowo-naczyniowe są zależne od wcześniej występujących czynników ryzyka, takich jak zaburzenia gospodarki lipidowej, nadmierna masa ciała, nawyki dietetyczne, nikotynizm czy współistnienie nadciśnienia tętniczego. Kliniczna manifestacja aterogenezy zależy także od predyspozycji rodzinnych i szeroko pojętego wpływu czynników środowiskowych. Według obecnych zaleceń wczesna profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych ukierunkowana na populację dzieci i młodzieży powinna być realizowana jednocześnie w trzech obszarach: promocji zdrowia, identyfikacji dzieci i młodzieży o znacznym ryzyku wystąpienia chorób układu krążenia oraz właściwie zdefiniowanej i przeprowadzonej interwencji w wyselekcjonowanej grupie osób z dużym ryzykiem chorób zależnych od miażdżycy.