Czynność ważnych narządów to „naczynia połączone” – ostra niewydolność nerek w uszkodzeniu płuc i wątroby - Grenda, Ryszard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Zależności fizjologiczne sprawiają, że czynność wielu ważnych dla życia narządów unaczynionych jest ze sobą powiązana, co sprawia, że nagła lub przewlekła dysfunkcja jednego powoduje wtórną niedoczynność drugiego narządu. To zjawisko jest jedną z przyczyn rozwijania się uszkodzeń wielonarządowych u chorych w stanie krytycznym. Nagłe i istotne klinicznie pogorszenie czynności wątroby oraz płuc powoduje uruchomienie kilku mechanizmów kończących się grą naczyniową powodującą pogorszenie przepływu krwi przez nerki, co skutkuje niewydolnością nerek. Część przypadków jest odwracalna, a możliwość uzyskania poprawy zależy od znajomości patomechanizmów tych powiązań oraz odpowiedniego postępowania.