Przewlekła choroba nerek u osób otyłych – patogeneza i leczenie - Piecha, Grzegorz; Więcek, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Nadwaga i otyłość stanowią coraz większy problem zdrowotny na świecie. Otyłość jest obecnie jednym z ważniejszych czynników ryzyka zwiększonej chorobowości i śmiertelności. W ostatnich latach wykazano, że niezależnie od nadciśnienia tętniczego i cukrzycy, otyłość prowadzi do uszkodzenia nerek przypominającego ogniskowe segmentalne szkliwienie nerek ( focal segmental glomerulosclerosis – FSGS). W odróżnieniu do idiopatycznej formy FSGS, choroba związana z otyłością pomimo nerczycowego białkomoczu charakteryzuje się mniejszym nasileniem objawów klinicznych (obrzęków, hipoproteinemii) i wolniejszym postępem aż do osiągnięcia stadium krańcowej niewydolności nerek. W leczeniu chorych na glomerulopatię związaną z otyłością podstawowe znaczenie ma zmniejszenie masy ciała (w tym u wybranych chorych operacje bariatryczne). Uzupełnieniem takiego postępowania jest podawanie leków blokujących układ renina–angiotensyna.