Racjonalna antybiotykoterapia w zakażeniach układu oddechowego - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Racjonalna antybiotykoterapia wymaga uwzględniania zaleceń i danych epidemiologicznych. Zakażenia układu oddechowego prowadzą do ciężkich następstw i z tego powodu wymagają szczególnej uwagi. Oporność na stosowane antybiotyki może być związana z biofilmem bakteryjnym. Z tego powodu dobór antybiotyku, a zwłaszcza jego cechy farmakokinetyczne są szczególnie istotne. Obok spektrum działania na skuteczność leczenia wpływa jego zdolność do penetracji tkanek i komórek.