Alergia a infekcje - Samoliński, Bolesław; Lipiec, Agnieszka; Raciborski, Filip; Komorowski, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Alergia i infekcja są schorzeniami częstymi i współwystępującymi. Artykuł przedstawia związek w zakresie patomechanizmu (rolę limfocytów Th1, Th2 i komórek regulatorowych), teorię higieniczną alergii oraz wpływ terapii lekowych stosowanych w infekcjach (paracetamolu i antybiotyków) na występowanie alergii i astmy.