Współczesna diagnostyka i leczenie deformacji klatki piersiowej u dzieci - Bulandra, Andrzej M.; Bohosiewicz, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Wady wrodzone ściany klatki piersiowej obejmują szerokie spektrum deformacji. Niektóre z nich mają znaczenie wyłącznie kosmetyczne, ale duża część powoduje poważne upośledzenie funkcji organizmu, a nawet bezpośrednie zagrożenie życia. Diagnostyka i leczenie tych wad stanowi poważne wyzwanie. Artykuł przedstawia współczesne poglądy na etiologię i patogenezę oraz metody diagnostyki i leczenia wrodzonych deformacji klatki piersiowej: rozszczepu mostka, klatki lejkowatej, klatki kurzej, zespołu Polanda i zespołu Jeune’a.