KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHCzynniki ryzyka predysponujące do wystąpienia głębokiego zakażenia rany mostka - Porubcinova, Ingrid; Porubcin, Stefan; Sabol, Frantisek; Jarcuska, Pavol (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : Pomimo postępów w zakresie zabiegów chirurgicznych zauważa się zwiększenie częstości występowania powikłań infekcyjnych wiążących się ze znaczną zapadalnością, długotrwałą hospitalizacją, ponownym przyjęciem do szpitala i narastającymi kosztami leczenia. Znajomość czynników ryzyka predysponujących do wystąpienia głębokiego zakażenia rany mostka oraz jego patogenów może wpłynąć na zmniejszenie częstości zakażeń. Materiał i metody : Celem badania było określenie czynników ryzyka występowania głębokiego zakażenia rany mostka oraz ich stratyfikacja według hodowli mikrobiologicznej u 4484 pacjentów poddanych zabiegom kardiochirurgicznym na Oddziale Kardiochirurgii w Koszycach na Słowacji w latach 2007–2010. Wyniki : Zaobserwowano 97 (2,2%) przypadków głębokiego zakażenia rany mostka. Zapadalność na głębokie zakażenia rany mostka wzrosła z 0,9% do 3,1%. G+, G– oraz florę wielobakteryjną stwierdzono odpowiednio u 47,1%, 32,2% i 20,7% pacjentów. Do znamiennych czynników ryzyka należały: otyłość (BMI > 30), hospitalizacja przed zabiegiem > 2 dni, hospitalizacja na OIOM-ie > 3 dni, ECC > 120 min, wypisanie do innej placówki medycznej, zespół reperfuzyjny, wczesna ponowna eksploracja chirurgiczna, dializa, cukrzyca oraz nowo rozpoznane migotanie przedsionków. Określono profil ryzyka głębokiego zakażenia rany mostka spowodowanego specyficznymi patogenami. Czynniki ryzyka dla głębokiego zakażenia rany mostka wywołanego G+ stanowiły: BMI < 30 (p = 0,048) oraz choroba miażdżycowa tętnic obwodowych (p < 0,05). Ryzyko zakażenia G– obserwowano u kobiet powyżej 65. roku życia (p = 0,01), po zabiegach w trybie nagłym (p < 0,05), ponownej eksploracji pooperacyjnej (p = 0,02) oraz wentylacji mechanicznej > 48 godz. (p 120 min, dłuższej (> 6 dni) hospitalizacji pooperacyjnej (p = 0,01) oraz u pacjentów przyjętych z innego szpitala (p = 0,047). Wnioski : Nasze badanie sugeruje, iż określenie profilu ryzyka u pacjentów z głębokim zakażeniem rany mostka może zoptymalizować empiryczne leczenie przeciwbakteryjne.