Czy rutynowo stosować śródoperacyjnie kwas traneksamowy u chorych operowanych w trybie pilnym z powodu ostrego zespołu wieńcowego? - Biskupski, Andrzej; Waligórski, Szymon; Kowalik, Bogdan; Żych, Andrzej; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : W ostatnich latach obserwuje się wzrost odsetka chorych poddanych operacji pomostowania naczyń wieńcowych w trybie pilnym. Istotnym problemem dla kardiochirurga jest wpływ leków antyagregacyjnych, rutynowo stosowanych u tych pacjentów, na zwiększone ryzyko wystąpienia krwawienia pooperacyjnego. Cel pracy : Celem pracy było zbadanie wpływu śródoperacyjnego stosowania kwasu traneksamowego na krwawienie pooperacyjne, zużycie krwi i preparatów krwiopochodnych oraz wystąpienie powikłań u chorych operowanych w trybie pilnym, u których nie odstawiono leków przeciwpłytkowych przed operacją. Materiał i metody : Zbadano retrospektywnie chorych, u których w trybie pilnym wykonano pomostowanie naczyń wieńcowych w krążeniu pozaustrojowym. Porównano dwie 60-osobowe grupy chorych. W jednej grupie stosowano kwas traneksamowy śródoperacyjnie, w drugiej, kontrolnej, kwasu tego nie stosowano. W obu grupach oceniono pooperacyjny drenaż krwi oraz zużycie krwi i preparatów krwiopochodnych. Porównano także śmiertelność wczesną i wystąpienie powikłań. Wyniki : Dane demograficzne oraz ryzyko operacyjne w obu grupach były zbliżone. Drenaż pooperacyjny w grupie badanej był mniejszy (średni drenaż 563,0 ml ±384,4 vs 1047,1 ml ±1025,9, p < 0,05). Zużycie krwi, osocza i płytek krwi nie różniło się istotnie statystycznie w obu grupach (średnio na jednego chorego zużyto: koncentratu krwinek czerwonych 1,5 j. ±2,1 vs 2,5 j. ±3,1, p = 0,07; świeżo mrożonego osocza 1,1 j. ±1,6 vs 1,7 j. ±2,7, p = 0,2; płytek krwi 1,6 j. ±2,6 vs 1,4 j. ±3,5, p = 0,3). W grupie badanej nie wystąpiły zgony, natomiast w grupie kontrolnej wystąpiły 4 zgony (6,7%, p = 0,04), zawał mięśnia sercowego wystąpił odpowiednio u 3 (5%) i 10 (16,7%, p = 0,03) chorych, udar mózgu w obu grupach u 2 pacjentów (3,3%, p = 0,6), ostra niewydolność nerek wymagająca zastosowania hemodiafiltracji u 3 i 4 (5% vs 6,7%, p = 0,5), niewydolność oddechowa u 3 (5%) i 5 (8,3%, p = 0,3); reoperacji z powodu krwawienia wymagało odpowiednio 2 (3,3%) i 5 (8,3%, p = 0,2) chorych. Wnioski : Stosowanie kwasu traneksamowego podczas operacji pomostowania wieńcowego wykonywanych w trybie pilnym wpływa na zmniejszenie drenażu pooperacyjnego, natomiast nie wpływa istotnie na ilość przetoczonej krwi i jej preparatów. Nie obserwowano większej liczby zgonów wczesnych, powikłań sercowych, mózgowych czy oddechowych w grupie badanej. Stosowanie kwasu traneksamowego nie wpłynęło na większe ryzyko wystąpienia niewydolności nerek.