Przedoperacyjna ultrasonografia dopplerowska żył odpiszczelowych ułatwiająca optymalny dobór materiału żylnego w zabiegach pomostowania aortalno-wieńcowego - Buczkowski, Piotr; Puślecki, Mateusz; Szajkowski, Rafał; Żabicki, Bartosz; Misterski, Marcin; Urbanowicz, Tomasz; Perek, Bartłomiej; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp: W ostatnich dziesięcioleciach można zaobserwować ciągły postęp w poziomie świadczonych usług medycznych wynikający ze stałego rozwoju technologicznego oraz szerokiej współpracy wielu dziedzin medycznych. Cel pracy : Celem pracy była ocena przydatności przedoperacyjnego badania ultrasonograficznego (USG-doppler) żył odpiszczelowych wykorzystywanych jako pomosty aortalno-wieńcowe w zabiegach bezpośredniej rewaskularyzacji mięś- nia sercowego. Materiał i metoda : Badaniem objęto 200 chorych, u których wykonano pomostowanie aortalno-wieńcowe (ang. coronary artery bypass graft – CABG) z wykorzystaniem własnej żyły odpiszczelowej. Chorych losowo podzielono na dwie grupy. W grupie I (n = 100) przed pobraniem żyły odpiszczelowej oceniono jej morfologię w badaniu USG-doppler, a w grupie II (n = 100), kontrolnej, żyłę pobierano, biorąc pod uwagę jedynie przedoperacyjne badanie przedmiotowe wykonane przez chirurga. W obu grupach zastosowano tradycyjną metodę pobrania żyły odpiszczelowej. Badanie USG służyło ocenie: średnicy, głębokości przebiegu, lokalizacji dopływów, elastyczności oraz ewentualnych innych patologii. W obu wyodrębnionych grupach chorych mierzono czas pobrania żyły, długość wypreparowango odcinka żyły oraz rozległość niezbędnego cięcia skórnego. Oceniano również szybkość gojenia się rany pooperacyjnej. Wyniki : Długość żył użytych do rewaskularyzacji nie różniła się między grupami (34,1 ±8,5 cm i 34,7 ±6,7 cm, odpowiednio w grupie I i II), natomiast łączna długość cięcia skórnego była istotnie mniejsza w grupie I (34,1 ±8,5 cm vs 50,2 ±7,0 cm w grupie II). Łączny czas pobrania żyły odpiszczelowej do CABG był istotnie krótszy (p < 0,05) w grupie I (63,3 ±16,4 min) niż w grupie II (76,7 ±18,9 min). W grupie II u 2 chorych stwierdzono zakażenie rany i jej opóźnione gojenie, podczas gdy w grupie I nie obserwowano powikłań gojenia się ran. Częstość występowania krwiaków, obrzęków, dolegliwości bólowych nie różniła się istotnie w obu grupach. Wnioski : Wprowadzenie przedoperacyjnego badania USG-doppler żył odpiszczelowych wykorzystywanych w zabiegach CABG pozwala na wybór optymalnego odcinka żyły odpiszczelowej używanej do rewaskularyzacji mięśnia sercowego, co może wpływać na lepszy wynik odległy zabiegów CABG.