Rodzaj i częstość występowania powikłań miejscowych po pobraniu tętnicy promieniowej do pomostowania naczyń wieńcowych - Drohomirecka, Anna; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Obecnie w kardiochirurgii coraz częściej stosuje się rewaskularyzację tętniczą. Tętnica promieniowa jest jednym z pomostów używanych podczas takiej procedury. Pobranie tętnicy promieniowej może jednak wpływać na funkcję operowanej kończyny górnej. Niniejsze opracowanie stanowi przegląd literatury pod kątem możliwych powikłań miejscowych (zaburzenia funkcji czuciowych, ruchowych i precyzyjnych) po zabiegach pomostowania naczyń wieńcowych z użyciem tętnicy promieniowej.