Technika korekcji wspólnego pnia tętniczego typu I po uprzednim bandingu pnia tętnicy płucnej - Karolczak, Maciej A.; Grabowski, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Omówiono wybrane aspekty operacji wspólnego pnia tętniczego typu I u niemowląt po uprzednim bandingu pnia płucnego, koncentrując się na wykorzystaniu metody analogicznej do stosowanej w korekcji okienka aortalno-płucnego. Technika ta jako warta rozważenia alternatywa dla odcięcia pnia płucnego i rekonstrukcji ściany neoaorty została przez autorów szczegółowo opisana oraz zilustrowana.