Wole zamostkowe z towarzyszącym chłonkotokiem opłucnowym – opis przypadku - Bławat, Przemysław; Kowalewski, Janusz; Dancewicz, Maciej; Bella, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wole zamostkowe należy do bardzo rzadkich przyczyn chłonkotoku opłucnowego. Dotychczas opisano tylko 7 takich przypadków. W niniejszym artykule analizujemy przypadek 75-letniej kobiety z chłonkotokiem do prawej jamy opłucnej i zespołem żyły głównej górnej. Powyższe objawy spowodowane były wolem zamostkowym. Trwający przez wiele dni chłonkotok powodował u chorej duszność i kaszel, a olbrzymi guz śródpiersia zaciskał żyłę główną górną i przesuwał tchawicę oraz duże naczynia odchodzące od łuku aorty. Przyczynę chłonkotoku potwierdzono klinicznie brakiem retencji chłonki w opłucnej po radykalnym wycięciu gruczolaka tarczycy. Po zabiegu stwierdzono także stopniowe ustępowanie objawów zespołu żyły głównej górnej. Przypadek ten poddano dyskusji w kontekście opisanego w literaturze zagadnienia.