Rak płuca w zespole odwrócenia trzewi – opis przypadku - Wójcik, Janusz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Bielewicz, Michał; Wójcik, Norbert; Kaseja, Krzysztof; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
W pracy przedstawiono przypadek chorego, lat 69, z zespołem całkowitego odwrócenia trzewi z rozpoznanym rakiem wielkokomórkowym płuca lewego i przerzutem do nadnercza prawego. Chorego operowano dwuetapowo (torakotomia lewostronna + laparoskopia) z opcją adjuwantowej chemioterapii. Diagnozę zespołu SIT postawiono na podstawie ultrasonografii, bronchofiberoskopii, tomografii komputerowej z kontrastem i echokardiografii. W trakcie obu operacji stwierdzono lustrzane odbicie typowej anatomii. Prezentowany przypadek jest drugim tego typu operowanym w ośrodku autorów.