ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAZastosowanie wentylacji wysokimi częstotliwościami do operacji odkorowania płuca - Misiołek, Hanna; Olejnik, Krzysztof; Czyżewski, Damian; Grzanka, Maja; Szczerbak, Grażyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wentylacja wysokimi częstotliwościami może stanowić alternatywną metodę wentylacji podczas operacji torakochirurgicznych, w których istotne jest unieruchomienie lub znaczne ograniczenie mobilności operowanego płuca. Celem pracy była ocena wpływu wybranego sposobu wentylacji śródoperacyjnej podczas zabiegu odkorowania płuca na następujące parametry: czas operacji, warunki operacyjne i krwawienie, a w okresie pooperacyjnym: krwawienie, czas utrzymywania się przecieku powietrza z opłucnej, czas utrzymania drenów w opłucnej oraz czas hospitalizacji. Postępowanie anestezjologiczne nie różniło się w obu grupach (Gr HFJV = 19; Gr OLV = 21). W grupie OLV czas operacji był znamiennie dłuższy. Utrata krwi była znamiennie większa podczas operacji z wentylacją OLV. Warunki operacji były znamiennie lepiej ocenione podczas HFJV. Metoda wentylacji śródoperacyjnej nie wpłynęła znamiennie na czas i wielkość przecieku powietrza z opłucnej, drenażu z opłucnej oraz czas jego utrzymania. Nie wykazano również wpływu rodzaju wentylacji na czas hospitalizacji. Wentylacja wysokimi częstotliwościami może stanowić alternatywną metodę do OLV podczas operacji odkorowania płuca z otwarciem klatki piersiowej, zapewniając lepsze warunki operacyjne, skrócenie czasu operacji oraz znamiennie mniejsze krwawienie śródoperacyjne.