NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIAOcena zależności pomiędzy stężeniami troponiny I mierzonymi we wczesnym okresie po transplantacji serca a obrazem histopatologicznym przeszczepionego serca - Wierzbicki, Karol; Sobczyk, Dorota; Milaniak, Irena; Bochenek, Maciej; Ciołczyk-Wierzbicka, Dorota; Frasik, Wiesław; Rudnicka-Sosin, Lucyna; Kapelak, Bogusław; Drwiła, Rafał; Bartuś, Krzysztof; Przybyłowski, Piotr; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : Troponina jest uznanym markerem uszkodzenia mięś- nia sercowego o różnej etiologii. Brakuje jednak jednoznacznych korelacji faktycznego uszkodzenia niedokrwiennego przeszczepionego serca ocenianego w materiale biopsyjnym ze zwykle zwiększonymi stężeniami troponin w pierwszych dobach po transplantacji serca (ang. heart transplantation – HTX). Cel pracy : Ocena korelacji występowania poreperfuzyjnych zmian niedokrwiennych we wczesnym okresie po przeszczepie serca z seryjnymi pomiarami stężeń troponiny I. Materiał i metody : Retrospektywna analiza objęła 37 chorych (5 kobiet, 32 mężczyzn) w wieku śr. 45,6 ±14,3 roku, u których wykonano ortotopowy przeszczep serca (ang. heart transplantation – HTX) oraz biopsję mięśnia serca w 10. ±1. dobie po HTX. Z analizy wykluczono pacjentów ze stwierdzoną na podstawie badania histopatologicznego ostrą reakcją odrzucania przeszczepionego serca. Badaną grupę podzielono na 2 podgrupy w zależności od obecności zmian niedokrwiennych w obrazie histopatologicznym przeszczepionego serca. Wyniki : Obecność poreperfuzyjnych zmian niedokrwiennych w bioptatach mięśnia serca stwierdzono u 20 chorych. Analiza statystyczna nie wykazała istotnych statystycznie różnic średnich wartości stężeń troponiny mierzonych w kolejnych dobach po przeszczepie serca, w zależności od obecności lub braku zmian niedokrwiennych w biopsji. Największą różnicę średnich wartości poziomów troponiny I pomiędzy badanymi grupami stwierdzono w dobie 0. i w dobie 3., a najmniejszą w dobie 1. Wnioski : W badanej grupie chorych nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności pomiędzy stężeniami troponiny I mierzonymi w pierwszych dobach po HTX a obecnością zmian niedokrwiennych obserwowanych w bioptatach, uzyskanych w trakcie rutynowej biopsji serca wykonywanej w 10. ±1. dobie po HTX.