Zawał mięśnia sercowego u myszy – jak stworzyć dobrze funkcjonujący model doświadczalny - Śliwka, Joanna; Kumaszka, Bartłomiej; Garbacz, Marcin; Pakuło, Sławomir; Nowak, Karolina; Domagała, Maciej; Jaźwiec, Tomasz; Zandecki, Mateusz; Cichoń, Tomasz; Nożyński, Jerzy; Smolarczyk, Ryszard; Szala, Stanisław; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Doświadczenia przedkliniczne na zwierzętach eksperymentalnych są nieodzownym elementem badania skuteczności i bezpieczeństwa zarówno nowych technologii medycznych i farmakologicznych, jak i procedur leczniczych. Model niedokrwienia mięśnia sercowego u myszy, którego istotą jest selektywne, chirurgiczne zamknięcie gałęzi zstępującej lewej tętnicy wieńcowej, jest modelem znanym, jednakże w dostępnym piśmiennictwie metoda ta nie jest opisywana na tyle dokładnie, aby podczas pierwszych doświadczeń uzyskać zamierzony efekt. Techniczne aspekty są często pomijane lub opisane bardzo enigmatycznie, uniemożliwiając osiągnięcie powtarzalnego wyniku. Dlatego też celem niniejszego opracowania jest opisanie technicznych zagadnień przeprowadzenia zabiegu podwiązania LAD u myszy wraz ze wskazaniem błędów, powikłań oraz trudności chirurgicznych.