DZIELMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMJednoczasowa rewaskularyzacja mięśnia sercowego i dekalcyfikacja zastawki aortalnej u pacjentów operowanych z powodu choroby wieńcowej - Ostrowski, Stanisław; Marcinkiewicz, Anna; Kośmider, Anna; Pawłowski, Witold; Zwoliński, Radosław; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp: Zwężenie zastawki aortalnej jest najczęstszą nabytą wadą serca. Jej częstość wzrasta z wiekiem i powyżej 65. roku życia wynosi 2-7%. Implantacja sztucznej zastawki lub bioprotezy pozostaje podstawową metodą leczenia. Złożoność zabiegu jest jednym z głównym czynników ryzyka operacyjnego. Cel pracy : Celem pracy było przedstawienie wyników chirurgicznego leczenia pacjentów z chorobą niedokrwienną serca i stenozą aortalną, u których zachowano zastawkę natywną, przeprowadzając dekalcyfikację. Materiał i metody : Trzech pacjentów w wieku 69–74 lat zostało przyjętych do Kliniki Kardiochirurgii w Łodzi w celu operacyjnej rewaskularyzacji mięśnia sercowego. Przedoperacyjna echokardiografia potwierdziła współistnienie umiarkowanej stenozy aortalnej (maksymalny gradient przezzastawkowy 51–59 mm Hg) i dobrą frakcję wyrzutową w granicach 49–74% u wszystkich pacjentów. W czasie operacji w pierwszej kolejności wykonano zespolenia wieńcowo-aortalne. Po śródoperacyjnej ocenie postanowiono zachować natywną zastawkę aortalną i wykonano dekalcyfikację, a w jednym przypadku dodatkowo komisurotomię. Pooperacyjna echokardiografia wykazała dobry efekt zabiegu (gradient maksymalny 25–40 mm Hg), który utrzymał się w okresie obserwacji. W przypadku jednej pacjentki 5-letni follow-up ujawnił istotną wadę organiczną zastawki bez cech progresji od dwóch lat i klinicznego pogorszenia stanu chorej. Wnioski : U bezobjawowych lub skąpoobjawowych pacjentów z umiarkowaną stenozą aortalną, kwalifikowanych do wszczepienia zespoleń wieńcowo-aortalnych, dekalcyfikacja może być korzystniejszym postępowaniem. Liczne czynniki ryzyka, jak choroby współtowarzyszące i zaawansowany wiek, sugerują takie postępowanie.