Nietraumatyczne, nagłe oderwanie protezy zastawki mitralnej 12 lat po pierwotnej operacji - Bugajski, Paweł; Bartkowiak, Marek; Jedliński, Ireneusz; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
W 1998 r. u mężczyzny w wieku 48 lat przeprowadzono wszczepienie protezy zastawki mitralnej i aortalnej. Operację i leczenie pooperacyjne pacjent przeszedł bez powikłań i nie odczuwał dolegliwości przez 12 lat. Funkcja zastawek była ocenia systematycznie każdego roku badaniem echokardiograficznym przezklatkowym (ang. transthoracic echocardiography – TTE) i ostatnie badanie z czerwca 2010 r. również pokazało prawidłową funkcję protez. W październiku 2011 r. pacjent zaczął odczuwać duszności i ograniczoną tolerancję wysiłku fizycznego. Badania laboratoryjne pokazały przeciek w okolicy zastawki mitralnej, dużą niedomykalność zastawki trójdzielnej i krytyczne zwężenie tętnicy międzykomorowej przedniej (ang. left anterior descending artery – LAD), które zaopatrzono implantacją stentu. Nie stwierdzono cech infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Pacjent został skierowany do leczenia operacyjnego. Po otwarciu przedsionka uwidoczniono zastawkę mitralną i stwierdzono oderwanie pierścienia protezy wzdłuż ciągłości mitralno-aortalnej oraz znacznie poszerzony pierścień zastawki trójdzielnej. Proteza mitralna została usunięta i na jej miejsce wszczepiono nową mechaniczną zastawkę. Niedomykalność trójdzielną zaopatrzono poprzez implantację pierścienia. Po operacji pacjent został skierowany na oddział intensywnej terapii na dużych dawkach amin katecholowych oraz kontrapulsacji wewnątrzaortalnej. Rehabilitacja była spowolniona, ale pacjent został wypisany ze szpitala w 28. dobie po operacji. Kontrolne TTE wykazało prawidłową funkcję zastawek.