Odelektrodowe zapalenie wsierdzia u pacjentki z pięcioma starymi elektrodami – postępowanie mniej inwazyjne - Kutarski, Andrzej; Oleszczak, Krzysztof; Młynarczyk, Krzysztof; Czajkowski, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wskazania do leczenia chirurgicznego pacjentów z infekcją układu stymulującego zostały jasno sprecyzowane w obowiązujących standardach, lecz w codziennej praktyce zalecenia te nie zawsze są brane pod uwagę, przez co nadal zbyt wielu pacjentów jest kierowanych na leczenie operacjne. Przedstawiony opis przypadku ilustruje możliwości współczesnych technik przezżylnego usuwania elektrod.