FORUM MŁODYCHPęknięcie przegrody międzykomorowej w przebiegu zawału serca ściany dolnej powikłane wstrząsem kardiogennym, wymagające dwukrotnego zaopatrzenia kardiochirurgicznego - Zimoch, Wojciech; Pawluś, Aleksander; Sokolski, Mateusz; Sukiennik-Kujawa, Małgorzata; Kustrzycka-Kratochwil, Dorota; Gemel, Marek; Skiba, Jacek; Banasiak, Waldemar; Jankowska, Ewa Anita; Ponikowski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Przerwanie ciągłości przegrody międzykomorowej (ang. ventricular septal rupture – VSR) to rzadkie, lecz zawsze zagrażające życiu powikłanie zawału mięśnia sercowego. W pracy przedstawiono przypadek 44-letniego mężczyzny z zawałem serca ściany dolnej, przebiegającym bez typowych dolegliwości bólowych w klatce piersiowej, powikłanym pęknięciem przegrody międzykomorowej i wstrząsem kardiogennym. Chory został poddany w 5. dobie zawału ratującemu życie zabiegowi kardiochirurgicznemu, a po 15 tygodniach reoperacji z powodu nawrotu istotnego przecieku i powstałego tętniaka lewej komory. W badaniach kontrolnych obserwowano remodeling lewego serca z dobrą reakcją na leczenie farmakologiczne. W pracy omawiamy czynniki ryzyka, możliwośći terapeutyczne oraz możliwe powikłania VSR związanego z zawałem mięśnia sercowego.