HISTORIA KARDIO- I TORAKOCHIRURGIIChirurgia wrodzonych wad serca. Jak to się zaczęło… - Malec, Edward; Januszewska, Katarzyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
W pracy przedstawiono ważniejsze wydarzenia w rozwoju chirurgii wrodzonych wad serca. Szczególną uwagę zwrócono na kreatywność i wizjonerstwo pionierów, których niezwykłe zdolności i determinacja doprowadziły do współczesnego stanu kardiochirurgii dziecięcej, w którym prawie wszystkie wrodzone wady serca można anatomicznie lub fizjologicznie skorygować. Wartość nowatorskich operacji oceniano w odniesieniu do czasu ich wprowadzenia i ówczesnego poziomu medycyny.