Znaczenie ekspresji transporterów glukozy GLUT1 i GLUT3 na poziomie mRNA w diagnostyce raka pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Krześlak, Anna; Jóźwiak, Paweł; Forma, Ewa; Bryś, Magdalena; Woźniak, Paweł; Wikosz, Jacek; Lipiński, Marek; Różański, Waldemar (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Cel pracy: Ocena przydatności oznaczania ekspresji transporterów glukozy GLUT1 i GLUT3 na poziomie mRNA w diagnostyce raka pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym oraz w prognozowaniu przebiegu choroby. Materiał i metody: W próbach moczu pobranych od 46 kobiet ze zdiagnozowanym rakiem pęcherza moczowego oznaczono ekspresję GLUT1 i GLUT3 na poziomie mRNA metodą łańcuchowej reakcji polimeryzacji w czasie rzeczywistym (real-time polymerase chain reaction – real-time PCR). Jako materiału kontrolnego użyto moczu pozyskanego od 37 kobiet, u których w badaniu ultrasonograficznym nie stwierdzono zmian nowotworowych. Wyniki : Ekspresję GLUT1 stwierdzono w 37/46 (82%) preparatach moczu pobranego od kobiet chorych oraz w 27/37 (74%) preparatach moczu pozyskanego od kobiet zdrowych. W przeciwieństwie do GLUT1, ekspresji GLUT3 nie stwierdzono w moczu osób zdrowych, natomiast ekspresję tego genu wykazano w 28/46 (62%) próbach moczu pobranego od kobiet chorych. Ekspresja obu badanych genów była znamiennie wyższa (p < 0,05) w moczu pozyskanym od kobiet, u których rozpoznano raka w stadium G2 i G3 oraz T2–T4, w porównaniu ze stadium G1 oraz Ta–T1. Wnioski : Oznaczanie ekspresji transporterów glukozy na poziomie mRNA w moczu kobiet w wieku pomenopauzalnym, chorych na nowotwory pęcherza moczowego wydaje się użytecznym wskaźnikiem diagnostycznym w przebiegu choroby.