Gonadotropinoma w okresie menopauzy – wskazówki praktyczne - Matuszek, Beata; Nowakowski, Andrzej; Paszkowski, Tomasz; Zgliczyński, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Analiza obrazu klinicznego gonadotropinoma i okresu menopauzy wskazuje na to, że diagnostyka tego guza u kobiet w wieku menopauzalnym może nastręczać dużo trudności z uwagi na nakładające się objawy charakterystyczne dla tego okresu życia kobiety. Różnicując oba stany kliniczne, należy przyjąć, że za gruczolakiem gonadotropowym przysadki przemawia zwiększone wydzielanie folikulotropiny ( follicle-stimulating hormone – FSH) przy nieproporcjonalnie małym wydzielaniu luteiny ( luteinizing hormone – LH) wobec niezahamowanego wydzielania estradiolu oraz obecność zmian torbielowatych jajników. Wstępne rozpoznanie powinno być potwierdzone obrazowaniem układu podwzgórzowo-przysadkowego za pomocą rezonansu magnetycznego (RM), który charakteryzuje się największą mocą diagnostyczną. Leczeniem z wyboru gonadotropinoma jest operacyjne usunięcie guza z preferencyjnym dojściem przez zatokę klinową.