Ocena stanu wiedzy kobiet w okresie klimakterium na temat hormonalnej terapii zastępczej na terenie województwa lubelskiego (Polska) - Orlicz-Szczęsna, Grażyna; Budzyński, Daniel; Łopucki, Maciej; Grafka, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Celem przeprowadzonego badania była ocena poziomu wiedzy kobiet w okresie klimakterium na temat hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) oraz czynników wpływających na poziom tej wiedzy na terenie województwa lubelskiego. Hormonalna terapia zastępcza jest propozycją nauk medycznych, skierowaną do kobiet w trudnym dla nich okresie życia, która w ostatnich latach została szeroko rozpowszechniona. Piśmiennictwo medyczne podaje wiele pozytywnych aspektów stosowania takiej terapii w okresie klimakterium. Należy jednak podkreślić, że ciągle są opracowywane przeciwwskazania do stosowania HTZ w związku z jej możliwymi działaniami niepożądanymi.