Porównanie stężenia interleukin IL-1β i IL-6 oraz wartości gęstości mineralnej koœci (BMD) i metabolizmu kostnego (IBM) u kobiet w okresie menopauzy - Raciborska, Iwona; Sobczuk, Anna; Tryniszewski, Wiesław; Kozłowska, Magdalena; Górska-Chrząstek, Magdalena; Gadzicki, Mariusz; Maziarz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : Metabolizm kostny u kobiet jest regulowany m.in. przez estrogeny i interleukiny. W okresie menopauzy spada ochronne działanie estrogenów i znacznie zwiększa się produkcja interleukin IL-1β i IL-6. Cel pracy : Ocena zależności między wartościami IL-1β i IL-6, estradiolu a gęstością mineralną kości ( bone mineral density – BMD) i metabolizmem kostnym (IBM) u kobiet w okresie menopauzalnym. Materiał i metody : Do badania włączono 48 kobiet w okresie menopauzalnym, w wieku 49–61 lat, niemiesiączkujących i nieleczonych endokrynologicznie. Grupę I stanowiło 19 kobiet o prawidłowym BMD, grupę II – 29 kobiet z osteoporozą. Przeprowadzono densytometrię (BMD i wskaźnik T-score), radioizotopową dynamiczną i statyczną scyntygrafię kości oraz oznaczono wskaźnik metabolizmu kostnego (indicator of bone metabolism – IBM). W surowicy oznaczono stężenia interleukin IL-1β i IL-6, wapnia zjonizowanego (Ca+), fosfatazy alkaicznej, fosforanów estradiolu i tyreotropiny. Wyniki : Grupa I – IBM wartości prawidłowe 86,2 < IBM < 98,9, w grupie II w zakresie 75,1 < IBM < 90,3 IBM. U 40% kobiet wartość IBM była poniżej wartości prawidłowych. Grupa I – silna dodatnia korelacja między BMD a IBM. Grupa II – dodatnia korelacja o średniej sile związku między BMD a IBM. Grupa I – wartości oznaczeń biochemicznych i hormonalnych prawidłowe. W grupie II występowały nieznacznie zwiększone stężenia fosfatazy oraz fosforanów. Wartości IL-1β i IL-6 w grupie II były znacznie wyższe niż w grupie I. Różnice między grupami były istotne statystycznie (p = 0,000). W grupie I nie obserwowano zależności statystycznej między BMD a stężeniem badanych interleukin. W grupie II związek między stężeniem interleukin a BMD był odwrotnie proporcjonalny o średniej sile związku. Wnioski : W menopauzie obniżeniu stężenia estradiolu towarzyszy wzrost stężenia kościogubnych IL-1β i IL-6, co skutkuje ubytkiem masy kostnej i spowolnieniem metabolizmu kostnego.