Ciąża po 35. roku życia - Naworska, Beata; Drosdzol-Cop, Agnieszka; Kobiałka, Agnieszka; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Na przebieg ciąży u kobiet w wieku 35 lat i starszych istotny wpływ ma stan zdrowia sprzed ciąży oraz przeszłość położniczo-ginekologiczna. Analiza zachowań prozdrowotnych kobiet wykazała, iż istnieje konieczność ciągłej edukacji pacjentek w zakresie wczesnej i systematycznej opieki położniczej w trakcie ciąży, uczestnictwa w szkole rodzenia, suplementacji kwasu foliowego oraz zaprzestania palenia tytoniu podczas ciąży. Powikłania przebiegu ciąży i komplikacje okołoporodowe częściej dotyczą kobiet w wieku 35 lat i starszych, a poród w tej grupie wiekowej częściej kończył się cięciem cesarskim, głównie ze wskazań elektywnych.