Ciąża ektopowa śródścienna u 41-letniej pacjentki – opis przypadku - Pawłowicz, Paweł; Massalska, Diana; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Ciąża rogowa jest rzadko występującym wariantem ciąży ektopowej, dającym często niespecyficzne objawy, co znacznie utrudnia diagnostykę. Jej wczesne wykrycie jest kluczowe dla wdrożenia małoinwazyjnego leczenia, które pozwala na zachowanie płodności. W pracy prezentowany jest przypadek 41-letniej nieródki w ciąży czwartej, po jednostronnym usunięciu przydatków z powodu ciąży jajowodowej, u której zdiagnozowano ciążę rogową. Przeprowadzono leczenie laparoskopowe – usunięto róg macicy z ciążą pozamaciczną. Okres pooperacyjny przebiegał bez powikłań. Wczesna diagnoza oraz szybkie leczenie pozwoliły zminimalizować ryzyko związane z tą zagrażającą życiu jednostką chorobową.